Přední americké akcie ve čtvrtek posílily

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. února (ČTK) - Přední americké akcie ve čtvrtek posílily díky zprávě o tom, že se pojišťovna American International Group (AIG) dohodla na urovnání obvinění z manipulace z účty a podvodů. Technologické a energetické tituly však klesaly.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,23 procenta na 10.883,35 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,15 procenta na 1263,78 bodu a index technologického trhu Nasdaq se propadl dokonce o 0,49 procenta na 2255,87 bodu.

Energetické společnosti oslabily poté, co ceny ropy v závěru obchodování smazaly téměř všechny své počáteční zisky. Největší světová veřejně obchodovaná ropná společnost Exxon Mobil klesla o 0,8 procenta a konkurent Chevron o 1,7 procenta.

Dolů zamířily rovněž technologické tituly. Výrobce počítačů a digitálních hudebních přehrávačů Apple Computer oslabil o 5,6 procenta a přední světový internetový vyhledávač Google klesl o 2,8 procenta.

Největší světová pojišťovna AIG však stoupla o 1,1 procenta. Firma zaplatí 1,64 miliardy dolarů (asi 38,8 miliardy Kč) jako odškodné za chyby z minulosti. Na této částce se dohodla s federálními úřady, které ji obvinily z manipulace účty, podvodů na investorech a dalších prohřešků. AIG touto dohodou předejde případným dalším soudním sporům.

Na devizovém trhu posílil americký dolar vůči euru, ale klesl k japonskému jenu. Pozornost se soustředila na prohlášení šéfa chicagské pobočky americké centrální banky Michaela Moskowa, podle něhož by mohlo být zapotřebí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,1976 USD. K japonskému jenu dolar stoupl o 0,3 procenta na 118,82 JPY, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK