Japonské akcie v obavě z růstu úroků klesly, kurz jenu stoupl

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 10. února (ČTK) - Akcie na tokijské burze obnovily pokles a jejich hlavní index sestoupil nejníže za dva týdny. Trh se začíná obávat dopadů budoucího ukončení extrémně uvolněné měnové politiky Japonska a zvýšení úrokových sazeb. To naopak prospívá kurzu jenu, který dnes rostl vůči dolaru i euru.

Index Nikkei 225 v závěru klesl o 1,11 procenta na 16.257,83 bodu, nejníže od 26. ledna. Za celý kolísavý týden ztratil index dvě procenta.

Obavy z toho, že centrální banka nakonec bude muset přikročit ke zvýšení nynějších nulových úroků, dopadly dnes hlavně na realitní firmy jako Mitsubishi Estate. Počáteční ztráty trhu však zmírnily údaje o výrazném prosincovém růstu soukromých zakázek pro japonské strojírenství.

Kurz jenu využil očekávání, podle nichž Bank of Japan brzy ukončí uvolněnou měnovou politiku, a zpevnil na obou hlavních paritách. Obchodování však bylo v Asii klidné, protože devizový trh čeká hlavně na odpolední údaje o americké obchodní bilanci.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu klesl na 117,83 JPY ze čtvrtečního závěru 118,75 JPY. Jen k euru zpevnil na 141,25 ze 142,28 JPY. Dolar k euru kótoval beze změny na 1,1985 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK