Sněmovna podpořila návrh, aby úrazové pojištění přešlo na stát

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Odškodňování za pracovní úraz a nemoc z povolání by od komerčních pojišťoven měl převzít stát. Změnit by se měla i výše dávek. Počítá s tím zákon o úrazovém pojištění, který schválila sněmovna.

Odškodňování by měla nově převzít Česká správa sociálního zabezpečení. Nyní zaměstnavatelé platí úrazové pojištění jedné ze dvou pojišťoven určených zákoníkem práce - Kooperativě, nebo České Pojišťovně.

Situaci kritizovala Evropská unie, která navrhla dvě řešení - buď sem zahrnout všechny pojišťovny, nebo převést pojištění na stát. Ministerstvo zvolilo druhou variantu. Naopak první možnosti dávali přednost zástupci zaměstnavatelů.

Hospodářská komora s navrženým převodem úrazového pojištění zásadně nesouhlasí, řekl již dříve její prezident Jaromír Drábek. Návrh zákona je podle něj složitý, nepřehledný, obsahuje řadu technických chyb a je i nevýhodný. Jaroslav Dostal z České asociace pojišťoven loni na jaře uvedl, že jedině soukromý sektor dokáže získat více peněz do systému, aniž by zatěžoval klienta.

V případě, že novou úpravu schválí Senát i prezident, zvýší se jednorázové odškodnění pozůstalých. Nyní manželka zaměstnance, který zemřel při práci, dostane 50.000 korun a dítě 80.000 korun. Nový zákon zvyšuje oba jednorázové příspěvky na 240.000 korun.

Nová norma má také zvýhodňovat zaměstnavatele, kteří budou zvyšovat úroveň bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Vývoj počtu a závažnosti úrazů a nemocí z povolání by měly odrážet případné slevy či přirážky na pojistném.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK