SPS: Stavebnictví poroste mírným tempem i v letošním roce

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Stavební výroba poroste podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví mírným tempem i v letošním roce. Přispěje k tomu i další růst bytové výstavby. Počet dokončených bytů by letos mohl přesáhnout loňských zhruba 33.000. Řekl to generální ředitel podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

V prvních třech měsících letošního roku však výrobu zpomalilo mrazivé počasí. "Výsledky za 1. čtvrtletí budou slabší než loni, ale během celého roku se to pravděpodobně vyrovná," řekl Mašek.

Za celý loňský rok stavebnictví zpomalilo růst na 4,2 procenta z předloňských 9,7 procenta, což byl nelepší výsledek od roku 1993. Podle Maška však i tak jde o dobrý výsledek, protože srovnávací základna byla vysoká. "K hlavním tahounům nadále patří stavby silnic, dálnic, železnic a rovněž pozemní a bytové stavby," uvedl Mašek.

"České stavebnictví roste nepřetržitě od roku 2000, a to je dobrá zpráva. Za šest let se stavební výroba u nás zvýšila o neuvěřitelných 80 procent," sdělil ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Dodal, že v porovnání s okolními zeměmi, kdy Rakousko za tu dobu dosáhlo zhruba polovičního nárůstu a v Německu či Polsku stavební výroba více méně stagnuje, je to úspěch. "Za celý letošní rok očekávám růst stavebnictví o pět až šest procent," dodal Urban.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK