Koruna mírně posílila na 28,35 Kč/EUR a 23,68 Kč/USD

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Česká měna dnes pokračovala ve zpevňování. Od rána mírně posílila na 28,35 Kč/EUR. Výsledky stavební výroby za prosinec na kurz neměly vliv. Další výrazné zpevnění koruny se dnes nedá očekávat, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna rovněž posílila na 23,68 Kč/USD.

Stavební výroba loni zpomalila růst na 4,2 procenta z předloňských 9,7 procenta. V samotném prosinci meziroční tempo růstu zrychlilo na 8,6 procenta z listopadových 6,6 procenta. Vývoj stavebnictví však není pro kurz koruny podstatný.

Pro korunu tak podle Vlka zůstává nejdůležitějším faktorem vývoj celého středoevropského regionu. Ten dnes mírně posiluje s výjimkou slovenské koruny. Tu tento týden srazila na slabší hodnoty tamní politická krize, která vyústila v oznámení předčasných voleb. Dnes slovenskou korunu ovlivnila nová čísla z ekonomiky. Lednová inflace byla mírně vyšší, zároveň však zklamala obchodní bilance za prosinec.

Koruna prý dnes může získat ještě několik haléřů. K výraznějšímu růstu by však podle Vlka neměla najít sílu. "V horizontu několika dní očekáváme spíše návrat kurzu do blízkosti 28,50," řekl.

V USA dnes budou zveřejněna nová data o zahraničním obchodu. Americký dolar však čeká především na naznačení, zda bude tamní centrální banka Fed ještě zvedat úrokové sazby. Zahraniční obchod by tak mohl mít vliv jen v případě velmi překvapivých výsledků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK