Poslanecká sněmovna chce ulevit malým vinařům od administrativy

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Sněmovna chce ulevit malým vinařům od administrativy. Poslanci schválili návrh lidovce Jana Grůzy, podle kterého by malí vinaři nemuseli například vést evidenční knihy ani posílat hlášení o sklizni. Grůza již v lednu připustil, že schválení úlev může znamenat střet s Evropskou unií.

Dolní komora dnes o úlevách rozhodla v rámci schválení novely zákona o vinařství. Nyní tuto předlohu posoudí Senát.

Grůza uvedl, že předchozí novela, která reagovala právě na požadavky EU, přinesla malým vinařům mnoho problémů. "Evropa skutečně velmi přísně střeží produkci vína a jakékoliv množství, které se uvádí na trh, musí být dokladováno a jakýkoliv vinař, který prodá byť jen jeden litr vína, spadá pod přísnou legislativu Evropské unie," řekl. I malí vinaři tak podle něj musí evidovat výnos z vinice, zásoby na skladu i vyrobené víno.

"Tato administrativní zátěž vzbudila obrovskou nevoli především mezi drobnými vinaři," prohlásil již dříve. Navrhl proto zbavit těchto povinností vinaře, kteří nevyrobí více než 2000 litrů vína a pěstují ho na nejvýše 20 akrech půdy. Sněmovna dnes jeho požadavek schválila navzdory tomu, že ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) byl proti.

Malí vinaři protestují proti údajně přebujelé administrativě dlouhodobě, zorganizovali i petici. Grůza jejich názor hájil. Jižní Morava má podle něj tradici malých vinic a lpění na uvedených pravidlech ji prý ohrožuje.

Uvedl, že jeho návrh je sice v rozporu s nároky EU, podle něj by se ale debata měla přesunout na půdu Evropského parlamentu. "Aby se v Evropě začalo vážně diskutovat i o tom, že některá nařízení, která vyhovují velkým státům, nemusí vyhovovat jednotlivým státům členské unie a mohou způsobovat určitý kolaps, určitou likvidaci jejich tradiční kultury," řekl.

Dnes poslanec v rozhovoru s ČTK dodal, že sněmovna schválila i jeho pozměňovací návrh, který by vinaře ve svém důsledku "tlačil" k tomu, aby pěstovali kvalitní víno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK