Sobotka: Potraviny bez DPH EU nepřijme, Tlustý je daňový Mičurin

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ostře odmítl návrh ODS osvobodit od DPH některé potraviny a léky. Podle něj tento návrh nemá šanci projít v Evropské unii, protože by jej muselo schválit všech ostatních 24 zemí. Státní rozpočet by podle něj přišel zhruba o 20 miliard Kč ročně na příjmech. Stínového ministra financí ODS Vlastimila Tlustého označil za "nezodpovědného daňového Mičurina".

Ústup od jednotné sazby DPH a tím i rovné daně naznačil Tlustý v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. "Chystáme výjimky z jednotné sazby DPH. Budou mezi nimi i některé potraviny. Uvažuje o nejnižší možné sazbě, tedy i o nule. Mohla by to být nula nebo pět procent," řekl.

Podle Sobotky je však Tlustý nekompetentní člověk bez potřebných znalostí, který svými návrhy mate veřejnost. "Je to nejhorší druh předvolebního populismu, se kterým se lze setkat," řekl.

Návrh Tlustého ostře odmítl i vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel, který myšlenku nulové sazby DPH u potravin a léků označil za "fantasmagorii". "Byl by velkým útokem na státní pokladnu. Způsobil by výpadek až 50 miliard korun," řekl. Na hranici rozpočtových možností jsou podle něj již současná opatření prosazená poslanci, jako je zvýšení rodičovského příspěvku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK