Loňský obchodní deficit USA stoupl na rekordních 726 miliard USD

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 10. února (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu USA stoupl v roce 2005 na rekordních 725,8 miliardy dolarů, dosavadní maximum za rok 2004 překonal o 17,5 procenta. Deficit za prosinec stoupl proti listopadu o 1,5 procenta na 65,2 miliardy USD, třetí nejvyšší měsíční úroveň, sdělilo ministerstvo obchodu USA.

Dovoz do USA i vývoz ze států v prosinci vytvořily nové rekordy. Projevila se tak silná spotřebitelská poptávka na domácím trhu i vyšší růst na zahraničních trzích, který za Spojenými státy zaostával. Analytici na Wall Street schodek blízko 65 miliard dolarů předpokládali kvůli vysokým dovozním cenám ropy a obnově zásob.

Vývoz v prosinci vzrostl o 2,1 procenta na 111,5 miliardy dolarů díky rekordnímu exportu kapitálového zboží, aut, autodílů a spotřebního zboží. Dovoz se zvýšil o 1,9 procenta na 177,2 miliardy dolarů a byl rekordní také v několika kategoriích. Vedle kapitálového zboží, autodílů a aut byl na maximu i import potravin, nápojů a krmiv pro zvířata.

Schodek amerického zahraničního obchodu v posledních letech výrazně roste a někteří zákonodárci a ekonomové proto volají po razantním opatření, aby se situace obrátila. Odborový svaz AFL- CIO i organizace zpracovatelských firem proto tento týden vyzvaly k dočasnému zvýšení dovozních cel.

Loňské údaje zahrnují rekordní deficit USA v obchodu s Čínou, Evropskou unií, Japonskem, Kanadou, Mexikem, Jižní a střední Amerikou i s členy ropného kartelu OPEC včetně Saúdské Arábie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK