Sněmovna schválila mediální novelu, má dát pravidla digitalizace

10.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. února (ČTK) - Sněmovna schválila novelu mediálního zákona, která má stanovit pravidla digitalizace, a podpořit tak rozjezd digitálního vysílání v Česku. Pro hlasovalo 88 ze 120 přítomných poslanců. Nyní předlohu posoudí Senát.

Ministryně informatiky Dana Bérová dnešní rozhodnutí přivítala. "My v tuhle chvíli preferujeme to, aby byla nějaká norma schválena, aby konečně byla jasná pravidla," řekla.

Návrh sporné novely leží ve sněmovně více než rok a odkladů už má předloha za sebou celou řadu. Jeden z problémů byl poslední týdny v tom, jak vyřešit současný stav, kdy regionální televize ze zákona částečně sdílejí vysílací kmitočty s celoplošnou Primou, která pak část dne šíří jejich program. Šlo o to, zda Primu od této podmínky "očistit", nebo jestli a případně v jakém rozsahu jí uložit tuto povinnost i v nastávající digitální éře.

Místopředseda mediální komise sněmovny, parlamentní zpravodaj k novele Petr Pleva (ODS) řekl, že sněmovna Primu "očistila", ale neřekla co dál s regionálními stanicemi. Tím je podle něj poškodila. Občanští demokraté novelu nepodpořili. Co se ale týká otázek kolem Primy, ani sami poslanci po hlasování neměli jasno, co přesně dolní komora schválila, a jejich názory se lišily.

Většina sněmovny se ale dnes shodla na ustanovení, které televizím Nova a Prima zaručí, že za určitých podmínek dostanou každá dva celoplošné programy. Obě televize by tak měly získat jakýsi bonus za to, že se vzdají nynějších analogových licencí.

ČR stojí stejně jako další země před nástupem digitálního televizního vysílání; tento proces je podle mnohých odborníků nevyhnutelný. Postupným vypínáním současných analogových vysílačů a přechodem na digitální má vzniknout až 24 a možná i více volně přístupných celoplošných, regionálních či tématických programů, zatímco nyní lidé bezplatně přijímají prostřednictvím pozemních vysílačů pouze čtyři celoplošné programy - ČT1, ČT2, Novu, Primu.

Řádné digitální vysílání v České republice již začalo, a to loni v říjnu, dosud ale zdaleka nepokrývá celé území státu. Ministerstvo informatiky předpokládá, že současné analogové pozemní TV vysílání v ČR skončí mezi lety 2010 a 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK