MfD: Investiční pobídky musí vyžadovat místní dodávky

11.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. února (ČTK) - Základním nedostatkem českého systému investičních pobídek je to, že nestanoví podíl tuzemských dodávek na produktu, ani na investici jako takové. Pro dnešní Mladou frontu Dnes to napsal předseda dozorčí rady Škody Auto Vratislav Kulhánek.

Téměř každá země podmiňuje poskytnutí investičních pobídek položkou zvanou "local content", doslova přeloženo "místní obsah". Znamená to dodávky ze země, ve které se investor chce angažovat. Někde jsou místní dodávky stanoveny procentním podílem, jinde je hranice určena obdobím. Taková podmínka podle Kulhánka zaručuje, že investice nepomůže jen danému odvětví, ale podpoří i další oblasti.

Za druhou základní podmínku investičních pobídek Kulhánek považuje hmotnou podporu pracovních míst. Aby bylo dosaženo snížení nezaměstnanosti v určité lokalitě, nelze mluvit jenom obecně o pracovním místě, ale o pracovním místě pro kmenového občana příslušného regionu, případně pro občana České republiky, píše Kulhánek.

Obecně pracovní místo může být v rámci Evropské unie obsazeno občanem jakéhokoliv státu, ale podpora jde z daní občanů České republiky, upozorňuje Kulhánek. A to podle něho zřejmě není to, čeho se má dosáhnout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK