Almunia: EU splní své inflační cíle při stabilní ceně ropy

11.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 11. února (zpravodajka ČTK) - Evropská unie je schopna splnit své letošní inflační cíle, pokud se dále nezvýší ceny ropy. V Moskvě to dnes prohlásil evropský komisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia. Jako zástupce Evropské unie se v ruské metropoli účastní jednání ministrů financí skupiny nejbohatších zemí světa G8.

Energetické otázky jsou důležitou součástí agendy dnešního jednání ministrů v moskevském hotelu National. Kromě členů skupiny, které tento rok předsedá Rusko, se části jednání zúčastnili i ministři financí Indie a Brazílie a náměstci ministrů financí z Číny a Jihoafrické republiky. Zatímco vysoké ceny ropy brzdí rozvoj ekonomiky průmyslových zemí, exportéři, mezi které patří i Rusko z nich profitují.

"Je tu nebezpečí nového nárůstu cen ropy, který musíme zvrátit lepším dialogem mezi zákazníky a výrobci, průhlednějšími údaji o trhu a samozřejmě lepším využíváním energie," citovala Almuniu agentura Reuters. Podle eurokomisaře je důležitý rozvoj diverzifikovaných zdrojů energie.

Ministři západních zemí se dnes snažili své ruské partnery přesvědčit o nutnosti liberalizace ruského trhu se strategickými surovinami, Rusko ale nehodlá měnit monopolní postavení svého plynárenského gigantu Gazprom. Evropské země jsou znepokojeny situací z přelomu roku, kdy spor o ceny plynu pro Ukrajinu málem vedl k přerušení dodávek do Západní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK