Energetická problematika dominovala moskevskému jednání G8

11.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 11. února (zpravodajka ČTK) - Především o otázkách spojených s energetikou diskutovali dnes v Moskvě ministři financí členských zemí skupiny rozvinutých průmyslových zemí G8. Shodli se, že i letos bude pokračovat rychlý růst světové ekonomiky, který ale mohou zbrzdit vysoké ceny ropy. Pozornost skupina věnovala i problematice vyrovnávání rozdílů mezi bohatými a chudými státy a tedy i odpouštění dluhů nejchudším zemím.

Rusko, ačkoliv stále není plnoprávným členem skupiny, tento rok G8 předsedá a jako prioritu si zvolilo energetickou bezpečnost. Prezident Vladimir Putin při setkání s ministry uvedl, že jeho země připravuje návrh transparentních pravidel světového energetického trhu, o nichž chce v létě jednat s lídry G8 na summitu v Petrohradu.

Právě průhledný a dobře fungující globální energetický trh je podle ministrů financí "osmičky" podmínkou udržení dalšího rozvoje. Nutný je i dialog mezi zeměmi těžícími ropu a jejich zákazníky. S ministry se v této věci shodl i šéf Světové banky Paul Wolfowitz. Evropský komisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia uvedl, že při stabilních cenách ropy dokáže letos Evropská unie udržet svůj inflační cíl. Právě rostoucí ceny "černého zlata" tlačí v unii inflaci nahoru.

Ruský ministr financí Alexej Kudrin prohlásil, že ruská vláda hledá způsob, jak liberalizovat export ruského plynu, který nyní ovládá státní gigant Gazprom. Ruský ministr ale neuvedl, kdy by měla tato změna nastat.

Ministři financí nejbohatších zemí světa přivítali návrh MMF, jakým způsobem splnit loňskou dohodu skupiny ze skotského Gleneagles na odepsání dluhové zátěže 19 nejchudších zemí světa, hlavně z afrického kontinentu. Ruský ministr financí Alexej Kudrin zopakoval, že dobrá ekonomická situace dovolí Rusku odpustit 688 milionů dolarů 16 chudým zemím. Wolfowitz dodal, že ruský postoj zlepší situaci chudých států a upevní ruskou pozici jako světového lídra.

Ruská federace také potvrdila svůj záměr přispět 43,5 milionu dolarů do programu MMF na pomoc zemím, které utrpěly vnějším šokem. Je také připraveno vložit 587 milionů dolarů do Mezinárodní rozvojové asociace (IDA) na pokrytí jejího dluhu. IDA je pobočkou Světové banky a poskytuje levné půjčky chudým zemím. Dárci ze zhruba čtyř desítek zemí loni schválili, že na pokrytí nákladů asociace poskytnou 38 miliard dolarů.

Ruští představitelé zopakovali, že předčasně vrátí asi 12 miliard dolarů Pařížskému klubu věřitelů. Putin dodal, že i tyto peníze mohou země, jimž budou vráceny, použít na pomoc nejchudším částem světa. Rusko Pařížskému klubu ještě dluží 21 miliard dolarů, loni splatilo 15 miliard. Předčasné splacení dluhu znamená, že Rusko ušetří na úrocích.

Ačkoliv ruský ministr Kudrin novinářům o rozhovorech řekl, že byly chvílemi "bouřlivé", po jednání si je pochvaloval. Se svým americkým protějškem Johnem Snowem například dosáhl pokroku v roky trvajících diskusích o vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO). Snow se pak sešel s Putinem a oba muži prohlásili, že věří v brzké ukončení rozhovorů a rychlý podpis příslušných dokumentů, které vstup Ruska umožní. Hlavní překážkou dosud byl americký požadavek na větší otevřenost ruského bankovního trhu.

Ministři financí také hovořili možnostech, jak zlepšit boj s infekčními chorobami i o tom, jak zamezit praní špinavých peněz a finanční podhoubí mezinárodního terorismu. Jednání v moskevském hotelu National provázela přísná bezpečnostní opatření, ministři se znovu sejdou v červnu v Petrohradu, měsíc před plánovanou schůzkou lídrů G8 ve stejném městě.

Jednání se vedle ministrů zemí G8, zástupců EU, Mezinárodního měnového fondu a Světové banky zúčastnili členové ministerstev financí Indie, Číny, Brazílie a Jihoafrické republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK