Euro: Majitelé Delta pekáren a Odkolku opět žádají o povolení fúze

12.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. února (ČTK) - Lucemburský majitel české firmy Odkolek, společnost Bakeries International Luxembourg (BIL), žádá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o povolení spojit se fúzí s jinou lucemburskou firmou United Bakeries Luxembourg (UBL). UBL vlastní podnik Delta pekárny; loni v únoru přitom tehdejší předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář spojení BIL přímo s Delta pekárnami zamítl.

Nyní BIL po změně v čele antimonopolního úřadu usiluje o povolení fúze opět, tentokrát s vlastníkem Delta pekáren, píše v pondělním vydání týdeník Euro. Od září stojí v čele úřadu Martin Pecina, který má podle Eura na fúzi jiný názor než jeho předchůdce. Pekaři proto již 16. listopadu podali novou žádost o povolení fúze, uvedl týdeník.

"Pevně věříme, že teď už to povoleno bude. Každopádně vítáme, že nový předseda ÚOHS má na věc podstatně realističtější názor, méně dogmatický než jeho předchůdce," cituje týdeník Marko Paříka, zakladatele Delta Pekáren, který nyní působí v roli poradce obou fúzujících lucemburských pekárenských holdingů.

Podle Eura ale není zcela zřejmé, v zájmu jakého kapitálu nyní Pařík pracuje. Pařík nesdělil, komu oba lucemburské holdingy patří, prý jsou ale na sobě vlastnicky nezávislé a stojí za nimi jistí finanční investoři, píše týdeník.

Bednář loni fúzi zamítl s tím, že by prý byl vytvořen "obrovský komplex, který by zadusil jakoukoliv konkurenci". Subjekt vzniklý spojením dvou největších hráčů na českém pekárenském trhu by "disponoval takovou finanční a hospodářskou silou, jež by mu umožnila chovat se v podstatné míře nezávisle na ostatních soutěžitelích a spotřebitelích, což by mohlo vést ke značnému omezení hospodářské soutěže na trhu čerstvého běžného pečiva a chleba", uvedlo Euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK