Japonské akcie zahájily týden výrazným poklesem

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 13. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu nového týdne snižovaly a hlavní index klesl pod 16.000 bodů. Dostal se tak nejníže od 26. ledna a investoři se zbavovali akcií technologických firem. Kvůli silnému kurzu jenu totiž hrozí, že vývozcům technologií klesnou zisky.

Index Nikkei 225 si odepsal 380,17 bodu a den uzavřel slabší o 2,34 procenta na hodnotě 15.877,66 bodu. Index v lednu vystupoval na nová pětiletá maxima, ale za poslední týden se jeho hodnota snížila zhruba o 870 bodů. Širší index Topix dnes oslabil o 2,54 procenta na 1618,01 bodu.

Akciím paradoxně uškodil i pokles cen ropy, který ovlivnil kurz energetické společnosti Teikoku Oil. Podle analytiků stojí zčásti za propadem zahraniční investoři, kteří inkasovali zisk z předchozího silného zpevnění akcií. Investory však odrazuje také předpoklad změny politiky centrální banky.

"Zdá se, že někteří investoři začali prodávat dolar, což posunulo vzhůru kurz jenu. U zahraničních investorů může jít o realizaci zisků," prohlásil k situaci na trhu hlavní investiční analytik společnosti Yasuda Asset Management Masaki Iso. Trh může podle něj oslabovat až do pátku, kdy budou zveřejněny údaje o HDP za čtvrté kalendářní čtvrtletí v Japonsku.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, kterému pomáhají vyhlídky na další zvýšení úrokových sazeb v USA. Ve středu bude před výborem finančních služeb americké Sněmovny reprezentantů hovořit nový šéf centrální banky Ben Bernanke. Investoři čekají, že naznačí další růst úroků.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1892 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,1989 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu zůstal na 117,95 JPY, zatímco euro k jenu snížilo kurz na 140,26 z předchozích 141,44 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK