Schodek běžného účtu platební bilance loni klesl na 78,5 mld. Kč

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. února (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance se loni podle předběžných údajů snížil na 78,5 miliardy korun ze 143,2 miliardy korun v roce 2004. Objem přímých zahraničních investic v Česku stoupl na rekordních 261 miliard korun, což bylo o 146,2 miliardy korun více než předloni. V samotném prosinci se deficit běžného účtu prohloubil na 11,9 miliardy korun. Výsledky oznámila Česká národní banka.

Celkové saldo přílivu přímých investic dosáhlo v prosinci 9,4 miliardy korun. "Přímé investice v ročním úhrnu vykazují rostoucí přiliv," uvedla centrální banka.

Prosincový deficit běžného účtu ovlivnil schodek bilance výnosů a obchodní bilance. Obchodní bilance a bilance služeb byly v pasivu 3,1 miliardy korun. Deficit bilance výnosů byl způsoben vyplácením dividend, předpokládanou výší reinvestovaného zisku z přímých investic a náhradami zaměstnancům, uvedla ČNB.

V bilanci běžných převodů je zahrnuta druhá splátka Slovenska vůči ČSOB ve výši 6,9 miliardy korun, která se uskutečnila na základě rozhodnutí washingtonské arbitráže o nesplacené pohledávce ČSOB vůči Slovenské inkasní a pasivní saldo převodů z České republiky do rozpočtu EU ve výši dvě miliardy korun.

Roční úhrn běžného účtu vykazuje od září 2004 postupný pokles pasiva. V posledních měsících se výše ročního úhrnu deficitu běžného účtu stabilizovala, dodala banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK