Sanyo ve Španělsku zavře továrnu na výrobu televizorů

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 13. února (ČTK) - Japonská elektrotechnická společnost Sanyo Electric uzavře továrnu na výrobu klasických televizorů ve Španělsku. V souvislosti s tímto krokem firma propustí 165 lidí, kteří jsou v továrně zaměstnáni. Firmu k tomuto rozhodnutí přiměl propad poptávky, na který nyní doplácí také společnost LG.Philips Displays.

Sanyo je třetím největším výrobcem spotřební elektroniky v Japonsku a jedním z největších výrobců klasických televizorů na světě. Podnik se snažil nahradit výpadek poptávky po klasických televizorech na bázi katodové trubice přechodem na výrobu nových televizorů s plochou obrazovkou, avšak v tvrdém konkurenčním boji se mu zatím nedaří.

Sanyo už v loňském roce vyměnilo řídící tým, jehož úkolem je podnik restrukturalizovat. V rámci změn firmu v celém světě opustí asi 14.000 zaměstnanců. To je kolem 15 procent z celkového počtu. Podnik by pak měl být schopen snížit dluh asi na polovinu a zefektivnit činnost ztrátových provozů.

Továrna ve Španělsku vznikla v roce 1966 ve městě Tudela v provincii Navarra. Celou dobu vyráběla televizory určené jednak pro španělský trh, jednak pro další evropské země. V posledních letech sice začala vyrábět i televizory LCD, nadále však většinu tvořily klasické televizory CRT.

Vzhledem k dramatickému propadu poptávky po klasických televizorech Sanyo očekává, že v tomto finančním roce do konce března jeho španělská továrna vyrobí jen asi 230.000 kusů tohoto zboží. To bude proti předchozímu roku pokles o 40 procent. Podnik se snaží výrobu televizorů oživit navázáním spolupráce s asijským výrobcem, jeho jméno ale zatím nezveřejnil.

Na konci ledna vyhlásila bankrot evropská součást holdingové společnosti LG.Philips Displays. Ta jako důvod uvedla rychle se zhoršující situaci na trhu klasických televizorů a vysoké dluhy. Rozhodnutí se dotklo také součásti firmy v Hranicích na Moravě, i když podnik nyní vyrábí. Jeho budoucnost je ale nejistá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK