Prodej kuřecího masa v Itálii klesl na polovinu

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 13. února (ČTK) - Prodej drůbežího masa v Itálii se snížil o více než 50 procent. Lidé tak reagují na zprávy o výskytu ptačí chřipky, která se o víkendu v této zemi objevila poprvé. Informovala o tom federace Coldiretti, která sdružuje farmáře.

Italské ministerstvo zdravotnictví v sobotu oznámilo, že byl zjištěn vysoce patogenní virus H5N1 u šesti mrtvých labutí na jihu země. Vedle Itálie byl virus o víkendu zjištěn také v Řecku, což znamená první výskyt v zemích Evropské unie.

"Okamžitá reakce trhu se odrazila v propadu konzumace drůbežího masa o více než 50 procent. To ohrožuje celé odvětví," uvedlo sdružení Coldiretti.

Už v loňském roce se prodej drůbežího masa v Itálii snížil asi o deset procent, rovněž kvůli obavám spotřebitelů z nákazy, i když v té době Itálie neměla žádný prokázaný případ výskytu ptačí chřipky. Vláda nicméně odpověděla celostátní kampaní, která měla drůbeží maso opět zpopularizovat.

První výskyt ptačí chřipky v Itálii je tématem většiny novin, a dokonce zastínil taková témata, jako jsou nadcházející volby či zahájení olympijských her v Turíně.

V Itálii se ročně zpracuje 1,13 milionu tun drůbežího masa. Z toho nejvíce připadá na oblasti na severu země, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK