WTO zamítla americké odvolání ve sporu o daně na export s EU

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 13. února (ČTK) - Nejvyšší rozhodčí orgán Světové obchodní organizace (WTO) dnes zamítl odvolání Spojených států proti verdiktu, podle něhož Washington poskytuje domácím vývozcům daňové úlevy v rozporu s obchodními pravidly. Evropská unie by tak mohla proti USA obnovit dovozní sankce v hodnotě až čtyř miliard dolarů ročně, řekl agentuře Reuters zdroj z EU.

"(Evropská) Komise vyhrála," řekl zdroj. WTO by měla zveřejnit své rozhodnutí ještě dnes.

Spor o daňové pobídky americkým vývozcům se táhne dlouhá léta. Minulý zákon, který dával úlevy takzvaným zahraničním prodejním korporacím, předloni USA zrušily, protože WTO rozhodla, že je v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. Spojené státy však v novém zákoně poskytly vývozcům několikaletá přechodná období, na něž EU podala novou stížnost.

WTO dala po prvním sporu Bruselu právo uvalit na americký export sankční cla do hodnoty čtyř miliard dolarů ročně. Brusel začal tato cla uplatňovat v březnu 2004, loni v lednu je však odvolal, protože USA schválily novou legislativu. EU nicméně upozornila, že sankce obnoví, jestliže WHO shledá nový zákon v rozporu s pravidly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK