Aktuálně.cz: Česko loni vyrobilo nejméně bot v historii

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. února (ČTK) - V České republice se loni vyrobilo 5,5 milionu párů bot, což je nejméně v historii. Ve srovnání se situací před čtyřmi lety je to necelá polovina. S odvoláním na předběžné údaje České obuvnické asociace to dnes uvedl server Aktuálně.cz. Ještě v polovině 90. let se v Česku vyrábělo přes 28 milionů párů bot.

Výroba bot klesá tím rychleji, čím víc se do země dováží levnější čínská obuv. Podle odhadů asociace loni dovoz z Číny výrazně vzrostl. Celkem se do Česka dovezlo přes 73 milionů párů bot a z toho téměř 80 procent pocházelo právě z Číny, uvedl server. Průměrná cena jednoho páru bot dovezeného z Číny činila 42 korun.

S laciným dovozem z Asie se nepotýká pouze Česko. Dovoz z Číny začala loni vyšetřovat i Evropská komise, která chce zjistit, jestli se obuv z Číny a Vietnamu neprodává v EU pod výrobními náklady. Stalo se tak na žádost Evropské konfederace obuvnického průmyslu. Čína podle čínského listu Economic Observer varovala, že by v případě uvalení antidumpingových cel na tamní obuv mohla podat stížnost u Světové obchodní organizace (WTO).

Odborníci se například již loni shodli, že je nutné prosadit v EU povinnou certifikaci dětské obuvi. Toto opatření by mělo zamezit dovozu nekvalitních dětských bot, především z Číny. Certifikaci by kromě výrobců uvítali i lékaři, kteří tvrdí, že problémů způsobených špatnou obuví u dětí přibývá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK