Americké akcie dopoledne kvůli Googlu a obavám o sazby klesly

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. února (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne zamířily dolů. Ke ztrátám přispěla internetová společnosti Google a obavy, že nový šéf americké centrální banky Ben Bernanke naznačí další růst úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SEČ) klesl o 0,04 procenta na 10.914 bodů. Index trhu Nasdaq se ve stejnou dobu snížil o 0,67 procenta na 2246 bodů.

Akcie internetové společnosti Google dopoledne ztratily 4,8 procenta. Důvodem byl článek v týdeníku Barron's, podle kterého by firma mohla klesnout o dalších 50 procent. Tento scénář vychází ze spekulace, že Google bude mít větší problémy s konkurencí či prodejem reklamy a jeho příjmy tak budou v letošním roce mnohem nižší, než trhy čekají.

Analytici se také domnívají, že obchodníci prodávají akcie kvůli obavám z projevu nového šéfa centrální banky. Bernanke tento týden pronese své dva první projevy v Kongresu. Zvyšují se spekulace, že naznačí, že banka bude i nadále pokračovat ve zvyšování sazeb, což není pro akciové trhy příznivé, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK