Nova: Soud zamítl první žalobou PF na svou vlastní smlouvu

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. února (ČTK) - Pozemkový fond prohrál podle televize Nova první ze série žalob na své vlastní smlouvy, které uzavřel loni v létě během tzv. zvláštního režimu, kdy od něj získali půdu překupníci. Soud žalobu týkající se pozemku v Uhříněvsi zamítl hned při prvním projednání, uvedla Nova s tím, že ve hře je ještě dalších 38 podobných žalob.

Fond, který spravuje státní zemědělské nemovitosti, podal žaloby na své vlastní smlouvy poté, co umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na dalších místech v tuzemsku. Podle odhadů na nich mohou vydělat řádově miliardy korun. Především kvůli této aféře odstoupil ministr zemědělství Petr Zgarba. Fond si od podání žalob na své vlastní smlouvy sliboval, že pozemky získá zpět.

"Obvodní soud pro Prahu 10 zamítl tuto žalobu Pozemkového fondu," potvrdil mluvčí PF Michal Bureš. Dodal, že fond se proti rozhodnutí soudu odvolá. "Z rozhodnutí soudu se neradujeme, ale můžeme pouze věřit a doufat, že další rozhodnutí v dalších případech budou ve prospěch Pozemkového fondu," doplnil mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot.

Spekulativní nákup pozemků umožnila přechodná metodika, o níž vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky letos v červnu rozhodlo prezidium fondu. S ohledem na nedostatek pozemků v Praze a jiných velkých městech měl být všem, kteří se soudně domáhají určitého pozemku, žalovaný pozemek převeden. Usnesení platilo pouhý měsíc, právě kvůli obavám ze spekulací bylo zrušeno 1. července.

Jinou cestu, jak dostat zpět lukrativní pozemky z rukou spekulantů, zvolil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten úspěchu žalob Pozemkového fondu příliš nevěří a podal proto příslušná trestní oznámení, připomněla Nova. "Já věřím tomu, že policie a státní zástupci tu věc dokončí," citovala poradce generálního ředitele úřadu Miroslava Dudu. Trestní oznámení úřadu se týká podezření, že spekulanti zneužívali osobní údaje restituentů a navíc krátili daň z příjmu, od které je osvobozen jen přímý restituent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK