Americká ropa klesla kvůli benzinu až pod 61 dolarů za barel

13.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. února (ČTK) - Ceny ropy dnes kvůli růstu zásob a cen benzinu v USA dále klesaly a americká ropa se dostala až pod 61 dolarů za barel, nejníže od počátku ledna. Trh je však opatrný kvůli napětí kolem Íránu, který o víkendu varoval, že by mohl odstoupit od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Americká lehká ropa zlevnila v závěru newyorského obchodování o 59 centů na 61,25 dolaru za barel a předtím spadla až na 60,85 USD, minimum od 3. ledna. Cena severomořské ropy Brent klesla o 29 centů na 59,35 USD.

Od konce ledna je ropa díky růstu zásob v USA levnější asi o deset procent. Nynější propad je vyvoláván především postupným zvyšováním zásob ropných produktů v USA.

Kvůli růstu zásob se již ceny benzinu snížily natolik, že to činí rafineriím problémy. Přitom novoroční příliv nových spekulativních investic na trh byl veden zčásti představou letního nedostatku benzinu v USA.

Rozdíl mezi nejbližší termínovou cenou benzinu a ropy na burze v New Yorku se v pátek dostal do záporných čísel poprvé za rok, což znamená, že americké rafinerie mají nyní z výroby benzinu ztrátu. To jim signalizuje, že by měly produkci benzinu výrazně omezit, řekl agentuře Reuters analytik Kevin Norrish z londýnské Barclays Capital.

Pokles cen by podle některých měl zatím přetrvat, vesměs se však nepředpokládá, že by trval delší dobu. Obchodníci totiž nadále počítají s rizikem přerušení dodávek kvůli Íránu, který je čtvrtým největším vývozcem ropy na světě.

Írán pohrozil odstoupením od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, třebaže se brzy nato k této smlouvě opět přihlásil. Odložil také jednání o jaderném palivu s Ruskem, tedy rozhovory, které by mohly prolomit slepou uličku v tomto sporu. Západ má obavy, že Teherán chystá ve svých jaderných zařízeních atomovou bombu, a chce, aby spor řešila Rada bezpečnosti OSN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK