MfD: Ministerstvo financí chce lepší výběr daní

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka podle Mladé fronty Dnes chystá velké změny ve výběru daní, které mají přinést do státní pokladny více peněz. Úředníci na ministerstvu financí připravili sérii kroků, které se mají v příštích letech uvádět do praxe. Do konce března by měla vláda dostat na stůl první návrh nového zákona, píše.

"Cílem je zvýšení efektivity výběru daní, zlepšení inkasa a lepší servis pro podnikatele včetně snížení administrativy," cituje MfD Sobotku. Více informací jeho úředníci prý zatím podat nechtějí.

Podle informací MfD se výběrčí daní mají více než dnes zaměřit na kontroly podnikatelů a získávání informací o potenciálních hříšnících. Na všech finančních úřadech mají vzniknout týmy analyticko-vyhledávacích specialistů, které by měly shromažďovat a třídit všechny informace, které berní úředníci v Česku získají, a podle nich vytipovávat, na které firmy se zaměřit.

Větší síly chce ministr vrhnout i na kontroly velkých firem. Těm největším v Česku s tržbami zhruba nad miliardu korun by se věnoval speciální finanční úřad, připomíná MfD dřívější informace Sobotkovy náměstkyně Dany Trezziové.

Zvyšovat kontroly mají i ostatní finanční úřady, přičemž konkrétní úředníci by měli mít na starosti určitý obor, banky, stavebnictví či počítače.

Sobotka chce podle MfD hříšníky i více trestat. Například chce navrhnout, aby společníci firem či představenstvo odpovídali osobním majetkem za daňové dluhy. Větší komfort mají naopak pocítit podnikatelé při komunikaci s berními úředníky. Odehrávat by se měla přes internet, bez zbytečného běhání na úřad, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK