TATRA loni prodala 1053 vozů, o deset procent více než před rokem

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 14. února (ČTK) - Kopřivnická automobilka Tatra loni prodala 1053 kompletních vozidel, o deset procent více než v roce 2004. S růstem produkce počítá společnost také letos, připravuje například dodávky pro slovenskou armádu. O stěžejní zakázce za několik miliard korun na přibližně tisícovku terénních vozů, které má firma dodat v průběhu deseti let české armádě, se dosud nerozhodlo. Ministerstvo obrany na začátku února vyzvalo Tatru, aby do měsíce předložila podala svou nabídku. Sdělil to předseda představenstva Igor Vlček.

Prodej sad dílů pro výrobu vozidel v zahraničí loni poklesl přibližně o dvě třetiny na 256 kusů. "Hlavním důvodem výrazného poklesu byl vnitropolitický vývoj v Indii, kam dodáváme značnou část produkce. Během návštěvy prezidenta Václava Klause v Indii jsme ale získali signály, že by se situace mohla zlepšit," vysvětlil Vlček.

Pro letošní rok má firma mimo jiné potvrzenou dodávku hákových nakladačů pro Armádu České republiky, která je odebere prostřednictvím společnosti OKD Doprava. "Zajímavě vypadá avizovaná možnost dodávky dílů a sad dílů pro indického zákazníka, ta ale zatím není potvrzená konkrétní objednávkou," řekl Vlček.

Tatra loni investovala kolem 80 milionů korun zejména do úspor energií a rekonstrukce lakoven. Část investic je spojená s restrukturalizací společnosti a sestěhováním výrob. Letos automobilka podle Vlčka částku vloženou do investic zvýší.

Loňské hospodářské výsledky firma zveřejní až po auditu. V roce 2004 dosáhla automobilka čistý zisk téměř 794 milionů korun oproti předchozí ztrátě 485 milionů.

Majoritním vlastníkem firmy je americká společnost Terex Corporation, která získala loni v březnu deset procent akcií od společnosti Vectra Limited, nyní má 80,51 procenta akcí. Firmě Vectra Limited zůstalo 11,11 procenta, zbytek drží drobní akcionáři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK