Tlustý podal kvůli pohledávkám z ČKA na Sobotku trestní oznámení

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý podal na ministra financí Bohuslava Sobotku trestní oznámení. Tlustý tvrdí, že Sobotka chystaným prodejem aktiv České konsolidační agentury zpět do ČSOB za jednu korunu chtěl připravit stát o 11 miliard korun. Sobotka podle Tlustého hájí zájmy ČSOB místo zájmů státu.

"Všechny dosud zveřejněné dokumenty dokazují, že v tuto chvíli má stát nárok na vrácení kupní ceny, za kterou ČKA od ČSOB koupila aktiva a za kterou stát do ČSOB zaplatil 11 miliard. Stát má tedy v tuto chvíli právní nárok, aby tato kupní cena byla vrácena," informoval Tlustý. V této situaci podle něj ale Sobotka připravuje transakci, při které chce ta samá aktiva za korunu odprodat. "To jest zříci se 11 miliard korun, které jsou vůči státu na cestě z ČSOB," prohlásil Tlustý.

Podle prohlášení Sobotky z konce ledna se Tlustý mstí za chystané odvolání z čela dozorčí rady konsolidační agentury. Informuje prý nekorektně a nepravdivě o snaze vyřešit sporné pohledávky po bývalé IPB a snaží se věc politizovat. Sobotka tehdy řekl, že ministerstvo zatím nepřijalo žádné rozhodnutí. Tlustý byl z dozorčí rady ČKA odvlán sněmovnou 2. února.

"Považuji za prokázané, a proto podávám trestní oznámení, že pan ministr financí konal v zájmu soukromé banky a nikoli v zájmu státu," řekl dnes Tlustý s tím, že Sobotka porušil povinnosti při správě cizího majetku, tedy majetku státu. "To není žádná pomsta. To je prokázaně připravovaná transakce, na jejímž konci měl český stát přijít o deset miliard korun. Já jsem se tomu pokusil zabránit," prohlásil Tlustý. Informoval, že výnosy z pohledávek by se měly pohybovat od 300 do 800 milionů korun.

Trestní oznámení podal Tlustý na Sobotku kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a poškozování cizích práv. Oznámení Tlustý podal dopoledne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK