Počet nákladních aut v tuzemsku loni překročil půl milionu

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Počet v tuzemsku registrovaných nákladních a užitkových vozů loni stoupl téměř o 40.000 na 509.836 aut. Nárůst přitom táhla především kategorie lehkých užitkových vozů, která v posledních letech zahrnuje i mírně upravené osobní vozy. Vyplývá to z údajů centrálního registru vozidel.

Nejoblíbenější značkou nákladních a užitkových vozů je s 61.588 registracemi Škoda. Následuje Ford, jehož vozů v tuzemsku jezdí o více než 21.000 méně, a Avia, kterých po českých silnicích jezdí přes 38.000 vozů.

Podle statistik v tuzemsku jezdí 19 ruských vozů Zil, ale ani jeden automobil značky Kamaz stejné provenience. Vozy Kamaz, známé nyní zejména z populární rallye Paříž-Dakar, byly dříve využívány zejména k armádním účelům. V současnosti česká armáda podle Jana Pejška z tiskového oddělení žádné vozy této značky nepoužívá ani neskladuje.

Průměrné stáří nákladních aut na českých silnicích je 11,2 roku, což je téměř o 2,3 roku méně, než je průměrný věk osobních aut.

Bez započtení produkce osobních vozů upravených na lehké užitkové kvůli možnosti odpočtu DPH, tedy fabií a octavií combi, loni tuzemské automobilky vyrobily 2044 nových nákladních aut, což znamená meziroční pokles o sedm procent. Největší výrobce, kopřivnická Tatra, loni vyrobil 1497 aut a letňanská Avia 547 vozů. Brány dalšího tradičního výrobce Praga neopustil ani jeden vůz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK