V marockých městech by podle Paroubka mohly jezdit české tramvaje

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


RABAT 14. února (zvláštní zpravodaj ČTK) - České firmy by se mohly zapojit do rozvoje dopravní infrastruktury v marockých hospodářských centrech Rabatu a Casablance. Vyvážet by sem mohly tramvaje či vagony metra. Po setkání s marockým protějškem Drisem Džittúem to dnes řekl český premiér Jiří Paroubek. Zlepšit se musí obchodní výměna i turistický ruch mezi oběma státy.

"Turistická výměna se musí zvýšit," řekl Džittú. Premiér Paroubek mi řekl, že není možné, aby Maroko navštěvovalo jen 4000 českých turistů, zatímco do Tuniska to je přes 140.000, řekl Džittú novinářům. "Početná střední vrstva Maroka prakticky nezná Prahu a nezná české lázně," uvedl Paroubek.

Paroubek uvedl, že si umí představit, že se v Maroku vybuduje společný česko-marocký montážní závod na výrobu tramvají. Premiéři rovněž uvedli, že se letos budou postupně obnovovat obchodní smlouvy mezi oběma státy, například dohody o ochraně investic a o zamezení dvojímu zdanění.

Vzájemná obchodní výměna mezi ČR a Marokem loni činila 72,5 milionu dolarů a skončila poprvé od roku 1998 českým přebytkem přes 2,7 milionu dolarů. Z ČR se do Maroka vyváží papírenské výrobky, automobily, pneumatiky, obráběcí stroje či ústřední topení. Opačným směrem míří ovoce, boty, oblečení a součástky pro televizory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK