Drůbež v podnikatelských chovech nebude smět být venku

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. února (ČTK) - Česká republika kvůli přibývajícím případům ptačí chřipky v Evropě zpřísňuje kroky vůči nákaze. Od čtvrtka začne platit pro podnikatelské chovy zákaz pobytu drůbeže ve venkovních výbězích, splnit ho musí nejpozději do konce února. Od března pak vstoupí v platnost zákaz výstav a trhů drůbeže a ptáků. Výjimky z obou omezení může udělit Krajská veterinární správa, vyplynulo z dnešního jednání Ústřední nákazové komise.

Chovatelé - podnikatelé mají podle přijatých mimořádných opatření dále povinnost chránit chovy před vniknutím ptactva, tedy například zasíťovat okna a větráky. Musí také informovat veterináře při podezřelých příznacích - nižším příjmu potravy a vody v chovech, úbytku snášky vajec nebo vyšší úmrtnosti.

V tuzemsku je podle údajů ministerstva zemědělství asi 700 velkochovů a statisíce malých chovatelů drůbeže. Těch se však zákaz venkovního výběhu netýká. Ministr zemědělství Jan Mládek je ale rovněž vyzývá k maximální ochraně chovů.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Vlasty Luškanové tvoří rozhodující část domácí produkce drůbežího masa kuřata a jejich výkrm je soustředěn do krytých hal; podobně je tomu u krůt. V produkci vajec je farem s výběhy jen minimálně. Problémy s opatřením ale zřejmě budou mít chovatelé vodní drůbeže. Těch je podle informací ČTK v tuzemsku maximálně dvacet. Veterinární správa však může povolit výjimku, pokud chovatel zajistí, aby nebyl možný kontakt volně žijících ptáků s krmivem, či vodou určenou pro drůbež.

Zákaz svodů, tedy trhů a výstav drůbeže a ptáků Česko kvůli ptačí chřipce přijalo již loni od 22. října do 8. prosince. Nyní bude platit omezení znovu od března. Krajská veterinární správa ale bude moci akci povolit v případě, že bude vyloučen kontakt tvorů s volně žijícím ptactvem. Dle nových opatření se také budou na silničních přechodech do ČR kontrolovat u vozidel, určených k přepravě zvířat, zejména drůbeže a ostatních ptáků, doklady o provedené dezinfekci.

Smrtelně nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 byl vůbec poprvé na území Evropské unie zjištěn o víkendu u divokého ptactva v Itálii a v Řecku. Potvrzen byl také ve Slovinsku a podezření hlásí Rakousko.

V platnosti je stále další mimořádné opatření z konce října, kdy Česko v souladu s postupem EU až na výjimky zakázalo dovoz exotických ptáků ze zemí mimo unii. Omezení se plně týká obchodních importů; u osobních dovozů, kdy si majitel veze nejvýše pět ptačích svěřenců, lze udělat výjimku. Všechny tyto dovozy ale mohou jít jen přes letiště v Praze Ruzyni. Ptáci musejí být v karanténě buď 30 dní před importem, či po něm, nebo musejí být očkováni, případně vyšetřeni na virus ptačí chřipky.

Toto opatření se nevztahuje na živé ptáky v zájmovém chovu, dovážené jejich majiteli z deseti vybraných států, jako je třeba Andorra, Faerské ostrovy či Grónsko.

V ČR také platí stejné zákazy dovozu drůbeže, ptáků a dalších rizikových komodit ze zemí s výskytem ptačí chřipky jako v ostatních členských státech EU. Trvá rozšířený monitoring drůbeže a volně žijících ptáků a doporučení chovatelům k ochraně chovů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK