Západoevropské akcie v úterý klesly

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 14. února (ČTK) - Západoevropské akcie v úterý vlivem ztrát automobilek a ropných společností nakonec zamířily dolů. Za poklesem stála snaha investorů vydělat na předchozím růstu těchto firem, protože zpráva o růstu maloobchodních tržeb v USA podpořila obavy, že americká centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Nejhůře si vedly automobilky, jako BMW, Volkswagen a DaimlerChrysler, které ukončily vysoký růst z předchozích dvou seancí. "Investoři se rozhodli vydělat na předchozím zisku způsobeném pozitivními zprávami od Volkswagenu a čísly o registracích nových aut," komentoval situaci stratég Bankgesellschaft Berlin Günter Senftleben. Pokles cen ropy stáhl znovu dolů ropné společnosti.

Naopak se dařilo telekomunikační firmě France Télécom, která oznámila, že její očištěný zisk rostl v souladu s očekáváním trhu a navrhla zvýšit dividendu o 20 procenta. Naděje na vyšší dividendu pomohla nahoru i konkurenční Deutsche Telekom. Výsledky hospodaření podpořily výrobce domácích spotřebičů Elektrolux.

Maloobchodní tržby v USA v lednu vzrostly o 2,3 procenta, což byl nejvyšší růst od května 2004. To obnovilo obavy investorů, že americká centrální banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb. "Trhy se obávají, že (předseda americké centrální banky Ben Bernanke) nyní vykreslí příliš příznivý obrázek americké ekonomiky, což podpořilo obavy o úrokové sazby," prohlásil manažer fondu Activest Markus Steinbeis. Bernanke bude mít tento týden svůj první projev o stavu ekonomiky před výborem Kongresu, napsala agentura Reuters.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 5763,40 bodu (+ 0,12 pct),

Londýn (FTSE 100) 5792,30 (- 0,02 pct),

Paříž (CAC-40) 4961,34 (+ 0,08 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3734,48 (+ 0,19 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst 300) 1330,19 (- 0,20 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK