Americké akcie dopoledne díky zprávě o tržbách posílily

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 14. února (ČTK) - Americké akcie v úterý dopoledne zamířily vzhůru díky zprávě o vysokém růstu maloobchodních tržeb, která naznačila, že zisky firem v prvním čtvrtletí by mohly být vysoké. Trhy podpořila také zpráva společnosti 3M, že zvýší dividendu, oznámení silných čtvrtletních výsledků hospodaření některých firem, v čele s Waste Management, a pokles cen ropy na nejnižší letošní cenu.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 SEČ) stoupl o 1,17 procenta na 11.020 bodů. Index trhu Nasdaq se ve stejnou dobu zvýšil o 0,80 procenta na 2257 bodů.

Technologickému indexu pomohly také společnosti Intel a Apple Computer. Apple oznámil, že tento týden zahájí dodávky nového laptopu MacBook Pro a že bude odebírat více čipů od Intelu.

Ministerstvo obchodu dnes informovalo, že maloobchodní tržby v lednu stouply o 2,3 procenta, což byl nejvyšší růst od května 2004. Analytici přitom čekali zvýšení tržeb pouze o 0,8 procenta.

Zisky trhu však částečně brzdily obavy investorů z dalšího růstu sazeb v USA. Nový šéf americké centrální banky Ben Bernanke přednese tento týden svůj první projev o stavu ekonomiky před Kongresem. Silné údaje o výdajích spotřebitelů potvrzují, že banka by mohla dále pokračovat ve zvyšování sazeb, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK