EU vyšetřuje několik leteckých firem kvůli podezření z kartelu

14.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 14. února (ČTK) - Evropská komise provedla razie v několika provozovatelích nákladní letecké přepravy kvůli podezření na kartelové aktivity. "Komise má důvod se domnívat, že dotyčné společnosti mohly porušit smlouvu EU, která zakazuje praktiky, jako jsou dohody o cenách," uvedla komise.

Firmy British Airways, Air France, KLM a Cargolux prohlásily, že byly požádány o informace související s údajnou kartelovou aktivitou. Společnost SAS uvedla, že u ní byla razie. Lufthansa oznámila, že v sektoru nákladní letecké přepravy probíhá vyšetřování. Dodala, že bude s úřady spolupracovat.

Komise uvedla, že na raziích se podílely rovněž národní antimonopolní úřady v zemích Evropské unie. Odmítla se však vyjádřit ke zprávě společnosti British Airways, podle které se vyšetřování účastní rovněž americké ministerstvo spravedlnosti. To oznámilo, že šetří sektor nákladní letecké přepravy kvůli možnému narušování konkurence a koordinuje svou činnost s evropskými představiteli.

Kartelová aktivita je ve Spojených státech trestným činem, za který může soud vyměřit dlouhý pobyt ve vězení. V Evropské unii čelí firmy sankcím, jejichž výše nesmí přesáhnout deset procent ročního obratu, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK