Hlavní index amerických akcií překonal 11.000 bodů

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 15. února (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích obnovily silný růst a hlavní Dow Jonesův index překonal důležitou hranici 11.000 bodů. Výraznou vzpruhou byl vývoj maloobchodních tržeb, pomohl ale i pokles cen ropy. Dolar nicméně hledal směr a na jeho kurz bude mít značný vliv to, co před členy Kongresu dnes přednese nový šéf centrální banky Ben Bernanke.

Dow Jonesův index, který sleduje pohyb akcií 30 významných průmyslových firem v USA, zpevnil o 136,07 bodu a den uzavřel vyšší o 1,25 procenta na hodnotě 11.028,39 bodu. Index S&P 500 si připsal rovné jedno procento a končil na 1275,53 bodu, ve stejném rozsahu zpevni také index technologického trhu Nasdaq Composite a obchodování zakončil na 2262,17 bodu.

Maloobchodní tržby v USA v lednu vzrostly o 2,3 procenta, což je vysoko nad odhady analytiků. Ti očekávali růst o 0,8 procenta ve srovnání s růstem o 0,4 procenta v prosinci. Dow Jonesův index tak zaznamenal nejvýraznější růst od začátku roku. Pomohlo však i to, že americká ropa se dostala pod 60 dolarů.

Investoři nakupovali akcie firem, které budou mít prospěch z růstu maloobchodních tržeb, v oblibě ale byly i další podniky. Ze zájmu investorů tak těžily například akcie zpracovatele odpadů Waste Management, anebo konglomerátu 3M. Růst Dow Jonesova indexu byl nejvýraznější od konce loňského října.

Zda si akcie růst udrží ale bude do značné míry záviset na tom, co dnes před členy výboru pro finanční služby řekne nový šéf centrální banky Ben Bernanke. Pozorovatelé očekávají, že nastíní pokračování silného růstu ekonomiky, což ale zřejmě povede také k dalšímu růstu úrokových sazeb. Ty jsou nyní v USA na 4,5 procenta a předpokládá se, že se ještě zvýší.

Cena americké ropy se v úterý dostala pod 60 dolarů, kde byla naposledy koncem loňského prosince. Cena benzinu klesla dokonce nejníže od března. Dnes bude zveřejněna zpráva o stavu zásob ropy v USA a všeobecně se očekává, že ukáže jejich další růst. Díky poklesu cen ropy se dařilo také akciím firem Caterpillar, Aloa a dalším.

Na devizovém trhu se kurz dolaru v reakci na statistiku začal zvyšovat, ale později zisky smazal. Důvodem je právě nejistota kolem Bernankeho projevu, z něhož se obchodníci budou snažit odhadnout, zda se základní úrokové sazby v USA ještě zvýší. Pokud Bernanke nastíní pokračování silného růstu, mohla by se základní sazba dostat z nynějších 4,5 na pět procent.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1916 USD a mírně oslabil z předchozích 1,1907 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem klesl na 117,39 ze 117,70 JPY, a podobně euro k jenu kleslo na 139,90 z předchozího kurzu 140,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK