Tržby ve službách zpomalily růst na 3,1 procenta

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. února (ČTK) - Tržby ve službách za celý loňský rok vzrostly ve stálých cenách o 3,1 procenta. Tempo tak mírně zpomalilo proti růstu o 3,2 procenta za rok 2004. Tržby rostly hlavně v telekomunikacích a výpočetní technice. V ubytování, stravování a dopravě naopak klesly. Oznámil to Český statistický úřad.

V maloobchodu včetně motoristických potřeb vzrostly tržby za celý rok o 3,8 procenta. V motoristickém segmentu samotném ovlivnily tržby hlavně cenové výkyvy u pohonných hmot, což se projevilo jejich poklesem o 0,2 procenta v posledním čtvrtletí.

V dopravě se nejvíc propadly tržby vnitrozemské vodní dopravě, a to o téměř polovinu. Naopak nejvíc, o 3,9 procenta, vzrostly tržby leteckým firmám, v železniční dopravě však kvůli konkurenci kamionů tržby o čtyři procenta klesly. Ve spojích se tržby zvýšily o 8,4 procenta. Dařilo se telekomunikacím, jejich tržby se zvýšily o víc než desetinu, zato u poštovních služeb klesly o 5,3 procenta.

Firmám, které podnikají v poradenství a dodávkách softwaru, se tržby zvýšily o 9,3 procenta. Hoteliérům a ubytovatelům klesly o 1,7 procenta, majitelé restaurací a pohostinských zařízení utržili o pět procent méně.

V posledním čtvrtletí se tržby zvýšily meziročně a bez sezonního očištění o 2,9 procenta. To bylo méně než ve 3. čtvrtletí, kdy vzrostly o 3,7 procenta. Na růstu tržeb se ze sledovaných odvětví podílel hlavně maloobchod. Růst naopak brzdily pomocné činnosti v dopravě a prodej pohonných hmot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK