Koruna od rána zpevnila na 28,42 Kč/EUR a 23,86 Kč/USD

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. února (ČTK) - Česká měna zpevnila na 28,42 Kč/EUR, a vymazala tak úterní propad o 20 haléřů. Důvodem zpevnění je příznivý vývoj v celém středoevropském regionu. Pomohlo také vyjádření premiéra Jiřího Paroubka, že by se kurz měny při přechodu na euro v roce 2010 mohl přiblížit 25 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna posílila zhruba o 25 haléřů na 23,86 Kč/USD, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Odhad vývoje kurzu poskytl Paroubek na setkání s marockými podnikateli v Rabatu. "Myslím si, že to bude k datu vstupu do Evropské měnové unie k 1. lednu 2010, že se (koruna) přiblíží k částce 25,00 Kč/EUR," řekl Paroubek.

Ráno zveřejněné výsledky maloobchodních tržeb za prosinec neměly na korunu vliv, přestože byl růst nižší, než se očekávalo. V úterý srazil korunu na slabší hodnoty člen bankovní rady České národní banky Jan Frait. Centrální banka by podle něj měla zvážit snížení úrokových sazeb jako pojistku proti prudkému růstu kurzu koruny. Silná domácí měna jinak podle něj sníží inflaci i hospodářský růst.

Americký dolar v úterý vymazal předchozí zisky a dnes jej čeká série důležitých dat z ekonomiky. S největším napětím je však očekáván projev nového šéfa tamní centrální banky Fed Bena Bernankeho v americkém Kongresu. Trhy očekávají indicie, zda přijde ještě další zvýšení úrokových sazeb. Pohyb dolaru by mohl mít vliv i na středoevropské měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK