Ministerstvo zrušilo své rozhodnutí, že válcovna bude památkou

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 15. února (ČTK) - Část 100 let starého provozu teplé válcovny, který frýdecko-místecká společnost Válcovny plechu uzavřela v polovině loňského prosince, nebude kulturní památkou. Rozhodl o tom ministr kultury Vítězslav Jandák. Zrušil tak předchozí opačné rozhodnutí vlastního úřadu, protože podle něj bylo v rozporu se závazkem České republiky vůči Evropské unii snížit výrobní kapacitu českého ocelářského průmyslu. Informovala o tom mluvčí ministerstva Ludmila Kadrnková. Vedení Válcoven plechu rozhodnutí úřadu uvítalo.

Ministerstvo kultury prohlásilo válcovací trať na hrubé plechy z teplé válcovny frýdecko-místecké kulturní památkou koncem října. Válcovny plechu se tak dostaly do obtížné situace, protože podle asociační dohody ČR s EU musela hutní firma tento svůj závod nejpozději ke konci roku 2005 uzavřít. Vedení válcoven se proto proti verdiktu ministerstva v polovině listopadu odvolalo a o měsíc později - kvůli hrozbám případných sankcí ze strany Evropské komise - provoz se 150 zaměstnanci zavřelo. Ministr kultury podle Kadrnkové vyhověl firmě minulý týden.

"Rozhodnutí ministra kultury nevylučuje možnost přemístit jednotlivé součásti válcovací trati do muzea ani jejich případné prohlášení za kulturní památku. Uvažuje se také o vytvoření audiovizuálního dokumentu o provozu válcovací trati," dodala.

Vedení válcoven plechu rozhodnutí ministerstva potěšilo, řekla ČTK místopředsedkyně představenstva a finanční ředitelka společnosti Marcela Mikšová. "Unikátní historické součásti trati, jako je motor Siemens nebo setrvačník, které byly vyrobeny počátkem 20. století, demontujeme a nabídneme pro muzejní potřeby některým institucím, například Národnímu technickému muzeu či firmě Siemens," dodala.

Podle Jaroslava Broulíka ze sdružení Valcíř, které navrhlo závod zařadit na seznam kulturních památek, je zastavení unikátní ruční výroby hrubých plechů válcovaných za tepla velká škoda, jež dokazuje špatný postoj ke kulturním hodnotám v Česku. "Když se to dá do muzea, dostane to inventární číslo, ale bude to jen kus železa, které lidem nic neřekne," reagoval.

Zda unikátní součásti z frýdecko-místeckého provozu skutečně skončí v muzeu, zatím není jasné. "Zájem o to nemáme, ten setrvačník váží 55 tun, nemáme to kam dát," řekl ředitel společnosti Siemens Elektromotory Jaromír Zapletal. Podle něj by ale firma Siemens Praha mohla historické unikáty zprostředkovat pro muzeum Siemens v Berlíně. Tiskový mluvčí pražské Siemens řekl, že o ničem takovém zatím nebylo rozhodnuto.

Převzetí zařízení musí zvážit i Národní technické muzeum. "Ta věc je obrovská, to není, jestli si máme odvést někde šicí stroj. Musíme to zvážit, zatím nám ale nikdo nic takového nenabídl," řekl pracovník muzea.

Teplá válcovna měla být na základě asociačních dohod s EU uzavřena už o rok dříve. Vedení a odborům se ale podařilo prosadit odložení útlumu o rok, tedy ke konci prosince 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK