Vláda souhlasí, aby do sociálního bydlení patřily byty do 90 m2

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. února (ČTK) - Byty do 90 metrů čtverečních a rodinné domy do 150 metrů čtverečních budou patřit do kategorie sociálního bydlení. S návrhem ministra pro místní rozvoj Radko Martínka a ministra financí Bohuslava Sobotky dnes souhlasila vláda. Nová definice sociálního bydlení souvisí se snahou kabinetu zachovat i po roce 2007 u značné části nově postavených bytů nižší daň z přidané hodnoty.

Nyní platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH. Výjimka je jen do konce roku 2007. Poté se kvůli EU může uplatňovat nižší sazba jen u výstavby a oprav bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent.

Za sociální bydlení se považují i bytové stavby sloužící osobám, které jsou ohrožené tzv. sociálním vyloučením. Týká se to například dětských domovů, domovů důchodců, chráněných bytů, azylových domů či týdenních stacionářů. Rovněž nájemní byty pořízené z veřejných prostředků či s jejich přímou podporou spadají do této kategorie.

Uvedené metry čtvereční představují celkovou podlahovou plochu, která zahrnuje všechny místnosti bytu nebo domku sloužící k bydlení. Nebude tedy zahrnovat balkóny, terasy nebo lodžie či garáž.

Velikost nově stavěných bytů v zemích EU je podle údajů MMR značně rozdílná. V České republice je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů. Například v Rakousku dosahuje průměrná plocha všech nově dokončených bytů 101 metrů čtverečních, v Dánsku 112,4 metru, ve Finsku 90,2, v Řecku 124,6, v Itálii 81,5, ve Španělsku 96,1 a ve Velké Británii 82,7 metru čtverečních.

Struktura velikosti bytů v ČR podle četnosti v současné době není k dispozici, ministerstvo pro místní rozvoj proto požádalo Český statistický úřad o zpracování této struktury. Hotova by měla být zhruba do týdne.

Podle předběžných údajů ČSÚ je bytů s více než 90 m2 a rodinných domů s více než 150 m2 patrně jen několik procent z celkového počtu nově dokončených bytů. Například bytů v rodinných domech do 150 m2 bylo v roce 2004 podle předběžných údajů na 93 procent ze všech nově dokončených bytů v těchto domech. Bytů do 90 m2 v bytových domech bylo přes 96 procent ze všech nově dokončených bytů v bytových domech.

Možnost vymezení sociálního bydlení v souvislosti s použitím snížené sazby DPH uplatňují v EU například Belgie, Španělsko, Estonsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko a Británie.

Odborníci však míní, že se zařazení výstavby většiny nových bytů a rodinných domů do snížené sazby na základě jejího převedení do sociální politiky státu projeví dalším růstem složitosti daňového systému a větším prostorem pro daňové úniky.

Analytik Patria Finance David Marek upozornil na to, že nižší sazba DPH supluje vysoké tržní nájemné. Při zmírnění či odstranění regulace nájemného není podle něj nutné pokračovat v tak rozsáhlé podpoře vlastnického bydlení jako nyní, včetně nízké sazby DPH na bytovou výstavbu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK