Američané vyšetřují Deutsche Bank kvůli daňovým nesrovnalostem

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 15. února (ČTK) - Americká federální prokuratura začala zkoumat povahu některých finančních transakcí, které uplatnil německý finanční ústav Deutsche Bank. Napsal to americký list The New York Times, který se odvolává na zdroje obeznámené s vyšetřováním. Banka se zřejmě vyhýbala placení daní.

Úřady zajímají transakce, které umožňují zakrýt peníze před nutností platit z nich daně. Nejvíce těchto možností využívají bohatí jednotlivci a list napsal, že se úřady o Deutsche Bank zajímají v rámci širšího vyšetřování těchto praktik. Takové investice často končí v daňových rájích.

Prokuratura chce zjistit, které instituce a pro koho se v podobných transakcích angažují. Vedle bank a finančních institucí tedy vyšetřuje i účetní firmy. Vyšetřování je součástí kroků, které už dříve zahájila prokuratura na Manhattanu. Ta podezírá z nezákonných daňových úlev konzultační společnost KPMG.

S podobnými obtížemi se potýká i finanční ústav HVB, který je také z Německa. Banka sama sdělila, že se zapletla do nezákonných praktik, a hned uvedla, že souhlasí se zaplacením pokuty asi 29,6 milionu dolarů (zhruba 706 milionů Kč). Nekalých praktik se banka prý dopustila spolu s KPMG.

Deutsche Bank se k podezření prozatím nevyjádřila. HVB naopak uvedla, že po dobu sedmi let pomáhala bohatým Američanům ukrývat peníze před daňovými úřady. Celkem jim za tuto dobu ušetřila asi 2,5 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK