Sdružení V havarijní zóně JETE žádá zastavení Temelína

15.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 15. února (ČTK) - Občanské sdružení V havarijní zóně JETE požaduje okamžité zastavení jaderné elektrárny Temelín. Podle sdružení nemá dosud společnost ČEZ pravomocné rozhodnutí o kolaudaci prvního bloku ani povolení k jeho prozatímnímu užívání. Firma tak porušuje zákon a elektrárna by měla být odstavena do doby, než nabude právní moci alespoň jedno z povolení, proti němuž se odpůrci odvolali. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes sdružení zaslalo ČTK.

"Odvoláním se zabývají příslušné úřady. Je na nich, aby celou věc vyřešily podle zákona," řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Kvůli nepovolenému užívání stavby podali dnes odpůrci Temelína zároveň návrh stavebnímu úřadu v Českých Budějovicích, aby na elektrárně provedl státní stavební dohled.

Kolaudaci získal první výrobní blok v půlce prosince, téměř pět let od zahájení dodávek elektřiny. Podle stavebního úřadu mu nebrání žádná technická, právní či jiná překážka v běžném provozu. Odpůrci Temelína se proti verdiktu odvolali. Jihočeský krajský úřad poté prodloužil prozatímní užívání pro oba bloky do konce letošního roku. I toto rozhodnutí občanští aktivisté napadli a věc nyní posuzuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle atomového zákona ukončila elektrárna zkušební provoz předloni, když obdržela od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení přejít na plný režim. Dokument povoluje provoz Temelína na deset let od spuštění štěpné reakce. U prvního bloku to znamená do roku 2010 a u druhého do roku 2012. Poté bude muset ČEZ získat nové povolení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK