MfD: ČSOB jedná s PPF o převzetí eBanky

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - Největší česká finanční skupina PPF podle Mladé fronty Dnes jedná o prodeji eBanky. Jejím kupcem by měla být ČSOB. "Jednání probíhají, jsou však stále v počáteční fázi," cituje deník zdroj obeznámený s vyjednáváním. ČSOB a PPF se podle zdroje zatím nemohou shodnout na ceně.

Podle odhadu ekonomů se cena malého ústavu může pohybovat v rozmezí od dvou do čtyř miliard korun.

"Nic o jednáních nevím, nemohu to komentovat," řekl MFD mluvčí ČSOB Milan Tománek.

PPF informaci o prodeji eBanky popřela. Její mluvčí Dita Fuchsová MfD odkázala na vyjádření spolumajitele PPF Jiřího Šmejce pro Hospodářské noviny ze začátku roku, kdy řekl, že jsou s eBankou nyní spokojeni. "Za loňský rok byla v zisku a doufám, že za ten letošní rok bude zisk ještě vyšší. Strategického partnera pro ni tak v současnosti nehledáme," řekl HN Šmejc.

Podle MfD ale několik měsíců předtím Šmejc opět v HN řekl, že skupina PPF neodmítá žádný obchod, který dává ekonomický smysl. "Jestliže nám nejvíce peněz přinese držení eBanky, pak si ji necháme. Jestliže nejvíce peněz přinese její prodej, pak ji prodáme," cituje MfD Šmejce z Hospodářských novin.

eBanka obsluhuje více než 471.000 klientů, z toho 115.000 tvoří kmenoví zákazníci, tedy majitelé osobních nebo firemních účtů. Hospodaření eBanky se loni vymanilo z červených čísel a společnost po třech předchozích ztrátových letech vykázala podle auditovaných výsledků čistý zisk 10,5 milionu korun. V roce 2004 ztráta činila 271 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK