HN: Belgická KBC spojuje vedení bank a pojišťoven

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - V největší tuzemské bance ČSOB dojde podle Hospodářských novin k nejrozsáhlejší změně v řízení od privatizace v roce 1999. Z rozhodnutí většinového majitele, belgické KBC, budou mít skupina ČSOB a sesterská Pojišťovna ČSOB společné vedení, píšou.

Tímto vrcholovým orgánem se podle HN stane nový výkonný výbor. Belgická KBC už potvrdila, že v jeho čele bude nynější šéf ČSOB Pavel Kavánek.

Na dosud nejdůležitějších postech obou společností ale podle deníku zároveň dojde k výrazné redukci míst. V novém nejvyšším manažerském orgánu bude zřejmě jen šest pozic, zatímco dosud nejvýznamnější výkonné orgány banky a pojišťovny mají dohromady devět členů.

Kdo bude dalšími pěti nejsilnějšími manažery v ČSOB zatím podle deníku není jasné. "Nová struktura je věcí KBC a konkrétní dopady budeme znát v polovině dubna," cituje mluvčího ČSOB Milana Tománka. Jeho kolegyně z ČSOB Pojišťovny Kateřina Hamerská potvrdila, že vedoucí manažeři obou firem zatím o personálních změnách jednají v bruselské centrále KBC.

Kromě Kavánkova křesla je další místo ve výboru rezervované pro manažera, který bude odpovědný za Poštovní spořitelnu. Od ní KBC očekává rychlou expanzi, do deseti let má mít tři miliony klientů. V této době za spořitelnu odpovídá v představenstvu Jan Lamser, ale ani on neví, kde bude ve skupině KBC působit. "Rozhodne se o tom v Bruselu," řekl Hospodářským novinám.

Od společného řízení banky a pojišťovny si KBC slibuje větší obchody v úvěrování a pojišťování drobných klientů a malých a středních podniků a také větší využití synergických efektů mezi jednotlivými společnostmi, píšou HN s odvoláním na oficiální zprávu KBC. Stejný model jako v Česku zavádí belgická skupina i ve svých bankách a pojišťovnách v Maďarsku a v Polsku, poznamenává deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK