Japonské akcie se vrátily k růstu, dolar těží ze slov šéfa Fedu

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 16. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes zvyšovaly, a trh tak obnovil růst, který ve středu přerušil. Zájem byl hlavně o automobilku Toyota, výrobce elektroniky Sony a další firmy, které zvyšují zisky. Na devizovém trhu zpevňoval dolar, na nějž měla příznivé dopady slova nového šéfa americké centrální banky (Fed).

Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 si připsal 110,84 bodu a den zakončil růstem o 0,70 procenta na 16.043,67 bodu. Zbavil se tak skoro poloviny ztrát, které utrpěl v předchozím obchodování. Širší index Topix zpevnil o 0,44 procenta na 1631,39 bodu.

Nedařilo se však realitním společnostem, jejichž akcie klesaly kvůli obavám, že se již dostaly příliš vysoko a investoři začnou inkasovat zisky. Z toho důvodu ztrácel index Topix. Spekuluje se také o tom, že část cizinců snižuje angažovanost na japonském trhu, což přimělo ostatní investory zaměřit se na akcie firem s nejlepšími základními faktory.

"Kupují se firmy, které je možné bez obav držet. Například u Sony, Toyoty a Canonu se nemáte čeho obávat. Mnoho investičních fondů je postaveno tak, že v nich jsou i tyto akcie," podotkl šéf společnosti Polestar Investment Management Šigemi Nonaka. V pátek budou zveřejněny údaje o růstu HDP a očekává se, že výsledek bude velmi příznivý.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, který získal podporu ve slovech nového šéfa Fedu Bena Bernankeho. Ten řekl, že ekonomika vykazuje silný růst, který by ale mohl přinést i další tlak na růst cen. Bernanke tak naznačil, že jeho úřad ještě není se zvyšováním úroků hotov, a že lze na další schůzce jeho výboru čekat zvýšení na 4,75 procenta.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1878 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,1919 USD, kde byl ve středu. Vůči japonskému jenu vystoupil na 117,74 ze 117,58 JPY, avšak euro k jenu kleslo na 139,87 z předchozího kurzu 140,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK