Podnikatelem roku 2005 Plzeňského kraje se stal Vladimír Zábranský ze společnosti První chodská stavební společnost, spol. s r.o.

16.02.2006 | , Vodafone
Tiskové zprávy


Vladimír Zábranský, jednatel a spolumajitel společnosti První chodská stavební společnost, spol. s r.o. si dnes z rukou Ing. Vladislava Vílímce, náměstka hejtmana Plzeňského kraje a Richarda Singera, zástupce společnosti Ernst & Young, převzal trofej Podnikatel roku Plzeňského kraje. Krajské i celostátní kolo je součástí prestižní mezinárodní soutěže Podnikatel roku, kterou pravidelně vyhlašuje společnost Ernst & Young.

Soutěž Podnikatel roku 2005 připravila v Plzeňském kraji společnost Ernst & Young ve spolupráci s hejtmanem MUDr. Petrem Zimmermannem; o vítězství Vladimíra Zábranského poté rozhodla nezávislá porota, které předsedal Miroslav Řihák, generální ředitel společnosti ANECT, držitel titulu Podnikatel roku 2004 České republiky (složení poroty viz Příloha 1).

„Soutěž upozorňuje na zásadní roli podnikatelů a podnikatelek při ovlivňování rozvoje ekonomiky České republiky. Jsme proto rádi, uznání jejich práce i na regionální úrovni přispěje k dalšímu rozvoji podnikatelské sféry u nás i k jejímu pozitivnímu vnímání,“ řekl Dirk Kroonen, vedoucí partner Ernst & Young v České republice.

„V každém oboru lidské činnosti mají být nejlepší výkony společensky oceněny. Platí to i v těch případech, kdy nestačí stanovit jedno kritérium pro vítězství. Podnikání je takovým oborem. O úspěchu můžeme hovořit až v optice víceleté perspektivy. S úspěšným podnikáním je spojena naděje vysoké úrovně životních podmínek lidí. Podnikatel tuto naději přináší. Pouze nerozumná společnost klade podnikatelskému počínání překážky. V posledních letech se společenská atmosféra znatelně proměnila a  podnikatelé se velmi obtížně dovolávají takové prestiži, která jim náleží. Ocenění Podnikatele roku považuji za dílčí, ale významný příspěvek k tomu, aby veřejnost dokázala zaznamenat podnikatelské talenty s obdobným uznáním jako ve sportu, vědě či kultuře,“ uvádí Ing. Vladislav Vilímec, náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

„Ocenění Podnikatel roku 2005 v Plzeňském kraji si velmi vážím a věřím, že do budoucna přispěje k dalšímu růstu a rozvoji naší společnosti,“ řekl Vladimír Zábranský, jednatel společnosti První chodská stavební společnost, spol. s r.o.

Ing. Vladimír Zábranský, kterému je čtyřicet let, vystudoval stavební fakultu ČVUT Praha. V roce 1990 začal podnikat ve stavebnictví a ve stejném roce společně s kolegou založili společnost První chodská stavební společnost, spol. s r.o. Ta se v současnosti vedle stavebnictví zabývá především prodejem střešních krytin a příslušenství a poskytováním služeb pro pokrývače, klempíře, tesaře a izolatéry. Firma provozuje osm vlastních prodejen, tři franšízingové prodejny a má podíl ve dvou společnostech se stejným předmětem podnikání. Vladimír Zábranský odpovídá za vedení obchodního úseku firmy (ten se na tržbách podílí více než 90 %).

Ke konci roku 2004 měla První chodská stavební společnost, s.r.o., 95 zaměstnanců, její roční obrat činil 612 milionů korun a provozní zisk 25 milionů korun. Společnost se také podílí na dvou specializovaných projektech, kterými jsou výstava Střechy Praha, které se konalo již 8 ročníků, a Střecha speciál, projekt společného nákupu několika firem, který umožňuje snížení nákladů na pořizování zboží.

Vedle svých podnikatelských aktivit První chodská stavební společnost, spol. s r.o., také podporuje rozličné aktivity v regionu: fotbalové kluby v Klenčí a Tlumačově a extraligové hokejisty v Plzni. V poslední době také zahájila spolupráci s postřekovským národopisným souborem.


Mezinárodní soutěž Podnikatel roku má kořeny ve Spojených státech amerických, dnes se ale pravidelně vyhlašuje již ve více než 30 zemích světa, v České republice soutěž probíhá od roku 2000. Hlavními partnery soutěže Podnikatel roku 2005 České republiky jsou společnosti ABRA a AMCICO AIG Life a oficiálním dopravcem je ČSA. Soutěž podporují agentura CzechInvest, sdružení TUESDAY Business Network, Hospodářská komora České republiky a US Business School Prague.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy