Skanska zvýšila zisk o 465 procent na 1,43 miliardy SEK

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


STOCKHOLM 16. února (ČTK) - Švédská stavební společnost Skanska hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku s hrubým ziskem 1,43 miliardy švédských korun (asi 4,4 miliardy Kč). Proti stejnému období předchozího roku je to růst o 465 procent. Tržby vzrostly o 19 procent na 36,1 miliardy SEK.

Obrovský růst zisku je ale částečně zkreslen tím, že před rokem Skanska musela vynaložit zhruba 685 milionů SEK v rámci jednorázových výdajů. Platila za zpoždění a změny u jednoho kontraktu v Británii. Nebýt těchto nákladů, čtvrtletní růst zisku by byl mnohem nižší.

Skanska je největší stavební firmou ve Skandinávii, angažuje se ale i na zahraničních trzích, včetně České republiky. Výsledky za čtvrté čtvrtletí jsou nad odhady analytiků, kteří čekali hrubý zisk 1,36 miliardy švédských korun. U tržeb analytici odhadovali růst na 33,1 miliardy SEK.

Vzhledem k příznivému hospodaření Skanska zvýší dividendu na 4,50 z předchozích čtyř švédských korun na akcii. K tomu ještě navrhne vyplatit mimořádnou dividendu dvě švédské koruny na akcii.

"Výhled na další období je ve všech oblastech naší činnosti solidní," píše se ve sdělení Skansky. Výstavba komerčních objektů se podle vedení podniku zvyšuje prakticky na všech trzích, je ale možné, že bytová výstavba loni dosáhla vrcholu. Hodnota budoucích zakázek se meziročně příliš nezměnila a činila 29,1 miliardy SEK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK