Arcelor loni zvýšil zisk o 66 procent na 3,8 miliardy eur

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 16. února (ČTK) - Evropská společnost Arcelor vytvořila v loňském roce čistý zisk 3,85 miliardy eur (asi 109 miliard Kč). To je proti roku 2004 vzestup o 66,2 procenta. Tržby vzrostly o 8,1 procenta na 32,6 miliardy eur. Podnik zopakoval, že se nadále bude bránit nabídce převzetí ze strany Mittal Steel.

Arcelor je druhou největší ocelárnou na světě a konkurentovi Mittal Steel, který je světovou jedničkou, vzdoruje už asi měsíc. Arcelor oznámil, že zvýší výplatu dividendy o 85 procent na 1,2 eura na akcii. Generální ředitel Guy Dollé řekl, že tento krok se společností Mittal nesouvisí, nicméně zvýšení dividendy je obecně jedním ze způsobů, jak si udržet akcionáře.

Dollé řekl, že za zvýšením dividendy stojí důvěra managementu v další růst podniku. Mittal za Arcelor nabízí akcie a hotovost a jeho nabídka má aktuálně hodnotu kolem 23 miliard dolarů. To však podle Arceloru neodráží potenciál podniku, a proto se vedení této nabídce bude bránit.

Hrubý provozní zisk Arceloru se loni zvýšil o 29,9 procenta a dosáhl 5,64 miliardy eur. To je v souladu s odhady analytiků. "Pevně věřím, že naše koncepce v nadcházejících letech ukáže, jak je efektivní. Chceme pokračovat ve snižování nákladů," řekl Dollé k celoročním výsledkům.

O tiskovou konferenci Arceloru je nebývalý zájem, částečně proto, že novináři chtějí slyšet, jak se podnik postaví k nabídce Mittalu. Tisková konference se měla původně konat v sídle firmy na okraji historického centra Lucemburku, kde se vyrábí železo už od dob starého Říma, kvůli nedostatečné kapacitě si však Arcelor musel pronajmout náhradní prostory.

Arcelor si v minulých týdnech najal několik investičních bank, aby mu pomohly připravit obranu proti Mittalu. Neočekává se ale, že by Dollé k nepřátelské nabídce řekl něco bližšího. Podnik totiž už dříve avizoval, že se nebude k nabídce vyjadřovat, dokud nebude oficiální.

Mittal zveřejnil výsledky hospodaření ve středu a generální ředitel Lakšmí Mittal zopakoval, že by převzetí evropského rivala mohlo být dokončeno do poloviny roku. Mittal se údajně setkal s pozitivní odezvou a své akcie je ochotno mu prodat až 40 procent akcionářů. Akvizicí by vznikl první podnik na světě, která by byl schopen ročně vyrábět více než 100 milionů tun oceli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK