Ministr Mládek odvolal generálního ředitele Lesů ČR Blahutu

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - Ministr zemědělství Jan Mládek odvolal k 21. únoru z funkce generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Vladimíra Blahutu. Důvodem je nutnost změnit politiku firmy v zadávání zakázek, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot. LČR spravují zhruba polovinu lesů v zemi.

Řízení podniku od 21. února dočasně převezme dosavadní náměstek pro obchod, marketing a strategii František Koníček, který do podniku nastoupil koncem ledna. Nový generální ředitel má být podle MZe vybrán na základě výběrového řízení. Blahuta podle Mládka dostal nabídku na pozici ve vrcholném vedení LČR.

"Tendry na dodavatele lesnických prací by měl státní podnik Lesy České republiky v budoucnu zadávat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Změnu politiky logicky doprovodí i změna personální," uvedl ministr k odvolání Blahuty. Podle serveru Euro OnLine se kvůli odvolání generálního ředitele dnes ráno sešli premiér Jiří Paroubek, ministr Mládek a Blahuta.

LČR čelí kvůli změnám obchodní politiky a novým tendrům na práce od konce roku 2004 kritice od řady lesnických firem. Ty tendry označují za neprůhledné a protiprávní. LČR takovou kritiku odmítají. Výběrovými řízeními se zabýval i Úřad na ochranu hospodářské soutěže, který nedávno ve správním řízení rozhodl, že se státní podnik má v budoucnu při výběru dodavatelů prací řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek, což zatím nečinil. Tendry se zabývá i Evropská komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK