Skanska zvýšila v ČR a na Slovensku zisk o pětinu na 1,3 mld. Kč

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - Největší stavební firma na tuzemském trhu Skanska zvýšila loni v České republice a na Slovensku čistý zisk o pětinu na 1,347 miliardy korun. Tržby vzrostly o 15 procent na 33,9 miliardy korun. Skanska tak na trhu v ČR zaujímá zhruba šest procent. Informovala o tom sama firma.

"Stejně jako celé stavebnictví táhnou i naše výsledky hlavně stavby infrastruktury a obchodních center," uvedl generální ředitel Skanska CZ Zdeněk Burda. Dodal, že stále důležitější roli hrají i specializované technologické dodávky a developerské aktivity.

Skupina, která loni zvýšila počet zaměstnanců o 5,5 procenta na 7043 pracovníků, dokončila řadu staveb. Mezi nejdůležitější patří nová odbavovací hala terminálu na pražském letišti Ruzyně nebo 18 kilometrů dlouhý úsek dálnice D1 v úseku Vyškov - Vrchoslavice. K dalším dokončeným stavbách se řadí obchodní galerie Centrum Chodov, brněnská Vaňkovka, železniční uzel Choceň či stavba zastupitelského úřadu v Tbilisi.

K dokončeným developerským projektům v Praze v loňském roce patří Nový Prosek II s 510 byty, rezidence Charlotta Nouvelle na Vinohradech s devíti luxusními byty a dokončení téměř 100 bytových jednotek čtvrté etapy projektu Bytové domy Harmonie ve Stodůlkách. Realitní kancelář Skanska loni prodala zhruba 500 bytů či rodinných domů.

Letos se firma chystá na trh uvést čtyři nové bytové projekty a u pěti současných projektů zahájí prodej dalších etap. Celkem tak v nabídce přibude 855 bytů a 92 rodinných domů. Pokračovat bude mimo jiné na stavbě nového ústředí ČSOB v Praze Radlicích, další etapě pražského metra či na úsecích dálnic D8 a D11.

Na Slovensku loni firma zvýšila tržby na 5,8 miliardy Sk (4,4 miliardy Kč) z předloňských 2,8 miliardy Sk (2,1 miliardy Kč). Mezi klíčové projekty patří stavba železničního koridoru Bratislava - Trnava, výstavba obchodní galerie Centro Nitra a pokračování dálnice D2 Lamačská cesta - Staré Grunty včetně tunelu Sitina.

Výsledky dnes zveřejnila i mateřská firma ve Švédsku. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku hospodařila s hrubým ziskem 1,43 miliardy švédských korun (asi 4,4 miliardy Kč). Proti stejnému období předchozího roku je to růst o 465 procent. Obrovský růst zisku je ale částečně zkreslen tím, že před rokem Skanska musela vynaložit zhruba 685 milionů SEK v rámci jednorázových výdajů. Tržby vzrostly o 19 procent na 36,1 miliardy SEK.

Skupina Skanska se sídlem ve Švédsku je třetí největší stavební společností na světě. Vedle České republiky, Slovenska a Skandinávie působí v USA, Jižní Americe a Velké Británii. Celkově koncern zaměstnává 55.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK