SPS: Hranice 90 m2 na sociální byt je dostatečně široká

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - Hranice 90 metrů čtverečních u bytu a 150 metrů čtverečních u rodinného domu, která by tyto stavby označovala jako sociální s nižší sazbou daně z přidané hodnoty, je dostatečně široká. Řekl to generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Stejný názor má i šéf největší stavební firmy v tuzemsku Skanska CZ Zdeněk Burda.

Pokud by však mohla být pětiprocentní sazba DPH uplatňována pouze u bytů v domě, ve kterém žádný z bytů nepřesáhne 90 metrů čtverečních, bylo by to podle stavitelů na škodu. Nynější bytové projekty totiž obsahují různou velikost bytů, v horních patrech bývají luxusnější byty, které jsou dražší a větší. Současný návrh však právě s tímto omezením počítá. Podle ředitelky odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Daniely Grabmüllerové ale není vymezení kategorie sociálního bydlení zatím definitivní.

"V současné chvíli jde pouze o hrubý návrh, konečnou podobu bude obsahovat až zákon o dani z přidané hodnoty," řekla Grabmüllerová. Novela zákona by měla začít platit od 1. ledna 2008. Parlament o ní bude jednat pravděpodobně letos na podzim.

Polská vláda chce za sociální bydlení označit byty a rodinné domy do 350 metrů čtverečních, což by obsáhlo téměř veškerou výstavbu bytů v zemi. Podle Maška je tento požadavek přehnaný. "Na první pohled to neodpovídá sociálnímu bydlení," řekl s tím, že podle něj takové vymezení Evropská komise nepřijme.

"Návrh český vlády je rozumné maximum, které obsáhne na 90 procent bytové výstavby," řekl Mašek. Trh to ale podle něj bude svazovat v tom, že firmy budou pravděpodobně nabízet převážnou část bytů do těchto parametrů.

Současný návrh, na kterém spolupracovalo i ministerstvo financí a se kterým tento týden souhlasila vláda, vycházel ze statistiky velikosti bytů v ČR i v zemích EU.

Velikost nově stavěných bytů v zemích EU je podle údajů MMR značně rozdílná. V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů. Například v Rakousku je průměrná plocha všech nově dokončených bytů 101 metrů čtverečních, v Dánsku 112,4 metru, ve Finsku 90,2, v Řecku 124,6 a v Itálii 81,5 metru čtverečních.

Podle předběžných údajů ČSÚ bylo v roce 2004 bytů v rodinných domech do 150 metrů čtverečních na 93 procent ze všech nově dokončených bytů v těchto domech. Bytů do 90 m2 v bytových domech bylo přes 96 procent ze všech nově dokončených bytů v bytových domech. Úřad nyní na žádost MMR zpracovává analýzu za rok 2005, hotova by měla být asi do týdne.

Na byty, které budou spadat do kategorie sociálního bydlení, by se nižší pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty vztahovala i po roce 2007. Na všechny ostatní zřejmě začne platit sazba 19 procent. Vyloučit však v tuto chvíli nelze ani to, že výjimka nižší sazby DPH zůstane i po roce 2007. Státy EU se totiž dohodly, že o dani na bydlení budou jednat ještě v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK