Nova: Železničáři chystají protestní stávku

16.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. února (ČTK) - V České republice se některý den v březnu na několik hodin zastaví veškerá železniční doprava. Informovala o tom televize Nova, podle níž si na celostátní radě stávku odhlasovala Federace strojvůdců. Ta tak chce protestovat proti chystané novele zákoníku práce, uvedla televize.

Podle strojvůdců novela například na dráze způsobí oslabení menších odborových organizací vůči větším.

"Nyní, kdy je demokracie takovým bezprecedentním způsobem ohrožena, musíme zvážit i rozhodné protestní akce," citovala Nova prezidenta Federace strojvůdců Petra Čecháka a další představitele strojvůdcovských odborů. Podle Novy přitom o stávce bylo rozhodnuto v podstatě jenom pár minut po zahájení celostátní rady Federace strojvůdců.

Podle strojvůdců by nový zákoník práce, který prošel parlamentem a jde do Senátu, porušil Listinu základních práv a svobod. "Nesmí být zvýhodňována žádná skupina zaměstnanců ani žádný odborový svaz," řekl Nově mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček.

Federace strojvůdců se podle Novy příští čtvrtek sejde se zástupci dalších deseti menších odborových organizací. Chtějí se domluvit na společných protestních akcích. Stávku tak nevyloučil například šéf odborového sdružení pilotů Radomil Kratochvíl, či tajemník Odborového sdružení pracovníků elektrických drah a autobusové dopravy Antonín Dub. "Pakliže by všechny organizace šly do stávky, tak je samozřejmě podpoříme," řekl Nově.

Podle informací televize by se stávka měla uskutečnit těsně před dalším projednáváním novely zákoníku práce, tedy na začátku března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK