Americké akcie pokračují v růstu, pomohl Hewlett-Packard

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 17. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek zvyšovaly a navázaly tak na růst z předchozího dne. Hlavní index je již spolehlivě nad 11.000 body a pokud se udrží série příznivých zpráv, měl by se nad ní podle analytiků udržet. Investoři měli zájem hlavně o technologie, kterým pomohl výrobce počítačů Hewlett-Packard.

Dow Jonesův index si připsal 61,71 bodu a den uzavřel růstem o 0,56 procenta na hodnotě 11.120,68 bodu. Indikátor byl tak vysoko naposledy v létě 2001, tedy ještě před teroristickými útoky na Washington a New York.

Širší index S&P 500 vystoupil o 9,38 bodu a seanci zakončil vyšší o 0,73 procenta na hodnotě 1289,38 bodu. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,8 procenta na 2294,63 bodu.

Akcie Hewlett-Packard zpevnily o téměř 7,5 procenta díky příznivým výsledkům hospodaření. Zisk firmy se totiž zvýšil o 30 procent a překonal tak odhady většiny analytiků. Nárůst akcií byl nejvýraznější za půl roku. Podobně řetězec J.C. Penney zaznamenal zisk nad odhady Wall Streetu a jeho akcie zpevnily o více než dvě procenta.

"Hewlett-Packard přišel se solidními výsledky a pomohl k růstu celému sektoru. Trend je rozhodně vzhůru, je jen otázka, zda ho udržíme," poznamenal šéf obchodování ve společnosti CIBC World Markets Dan McMahon. Po skončení obchodování informoval o hospodaření i konkurent Dell Computer, který také překonal odhady analytiků.

Trh vyhodnocoval také zprávu o zahajovaných stavbách, která byla vysoko nad odhady a ukázala, že počet zahájených staveb byl v lednu v USA nejvyšší za 33 let. Vzhůru tak zamířily akcie řady stavebních společností a výrobců stavebních materiálů, analytici však upozorňují, že lednový růst byl reakcí na teplejší počasí, a že tedy sektor jako takový je nadále v útlumu.

Na devizovém trhu začal mírně oslabovat dolar, který si ale v předchozích dnech připsal velmi výrazné zisky. Ve čtvrtek hovořil před členy amerického Senátu šéf centrální banky Ben Bernanke, ale jeho projev o měnové politice a stavu ekonomiky v podstatě jen jeho středeční vystoupení ve sněmovně. Trh nadále počítají s dalším růstem úrokových sazeb k pěti procentům.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1892 USD a oslabil tak z předchozích 1,1885 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem klesl na 117,67 ze 117,84 JPY, a podobně euro k jenu oslabilo na 139,92 z předchozího kurzu 140,05 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK