Japonské akcie nejníže za tři týdny, dolar posiloval

17.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 17. února (ČTK) - Japonské akcie v pátek klesly o více než dvě procenta na nejnižší hodnotu za poslední dva týdny. Za propadem stály obavy z růstu úrokových sazeb a zpráva o hrubém domácím produktu. Růst HDP byl v souladu s odhady analytiků, což přimělo investory k realizaci zisků u emisí, které v poslední době rostly, a jejich prodejům. V závěru obchodování index Nikkei ztratil 330,22 bodu, tedy 2,06 procenta, a uzavřel na 15.713,45 bodu, což je nejnižší hodnota od 25. ledna.

Obavy z růstu sazeb stáhly dolů hlavně realitní společnosti. Toyota Motor naopak stoupla a vyšplhala se na životní maximum. Automobilka zpevnila během čtyř z posledních pěti seancí.

Podle dnešní zprávy japonská ekonomika vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 1,4 procenta. Meziročně stoupla o 5,5 procenta. Analytici čekali růst o pět procent.

Dolar v pátek posiloval a vůči euru se vyšplhal nejvýše za šest týdnů. Spekulanti sázeli na to, že jen po zprávě o HDP poroste. Krátce po zprávě jen opravdu zpevnil, nakonec však své zisky smazal. Analytici upozorňují, že někteří obchodníci měnili své pozice před prodlouženým víkendem v USA, kde jsou v pondělí trhy uzavřeny.

V závěru asijského obchodování dolar k jenu stoupl o 0,4 procenta na 118,15 JPY. Euro vůči jenu zpevnilo na 140,35 JPY z čtvrtečních newyorských 140 JPY. Vůči dolaru euro zlevnilo na 1,1885 USD z předchozích 1,1900 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK